Boek
Nederlands

Wat een weer!

Anneriek Van Heugten (auteur), Frieda Van Raevels (illustrator), Marc De Bel (andere)
Spik en Spek zijn in het bos. Er komen grote wolken. Het flitst en knalt. Spik en Spek zoeken een droge plek. AVI-E3. Vanaf ca. 6,5 jaar.
Onderwerp
Onweer
Leesniveau
AVI 3, AVI E3
Titel
Wat een weer! / Anneriek van Heugten ; tek. Frieda Van Raevels ; naar een idee van Marc de Bel
Auteur
Anneriek Van Heugten
Illustrator
Frieda Van Raevels
Andere
Marc De Bel
Taal
Nederlands
Uitgever
Sint-Niklaas: Abimo, 2008
31 p. : ill.
ISBN
9789059324657

Besprekingen

Deze leesbox bestaat uit zes boekjes van het niveau AVI 3 E3, wat ongeveer overeenstemt met het leesniveau van een gemiddelde leerling op het einde van het eerste leerjaar.

De eerste drie boekjes, Een pop in het bos, Het spook in de bal en Kik in nood! zijn van Marc de Bel, naar wiens idee de reeks ? het gaat in totaal over 3 leesboxen, van AVI 1 tot AVI 3 ? werd uitgewerkt. De volgende drie verhalen, De vlieger van Spik en Spek, Wat een weer! en Spek met ei werden neergepend door Anneriek van Heugten, die een grappige woordspeling verstopte in de titel Spek met ei, wat jonge kinderen zeker zal aanspreken. Er zijn een aantal handige hulpmiddelen voor beginnende lezers, zo worden op de eerste bladzijde van elk boek alle personages voorgesteld met een prent in de rubriek "Wie is wie?" Op die manier maken de kinderen meteen kennis met alle dierenfiguren die mogelijk een rol zullen spelen in het leesboek. Op het einde van elk boek st…Lees verder
De dieren Spik en Spek worden in het bos verrast door het onweer. Ze vinden een verlaten hol, maar dat blijkt toch bewoond te zijn en er volgt een angstige achtervolging. Maar echte vrienden laten elkaar niet in de steek. Eerste leesboekje, AVI-E3, uit de serie over Spik en Spek*. Verschillende auteurs hebben meegewerkt aan deze Vlaamse serie, waarvan de boekjes in verschillende niveaus zijn ingedeeld. Achter in het boek kan de beginnende lezer onder het kopje 'Spik en Spel' veelsoortige vragen beantwoorden over de inhoud van het boek. Ook zijn er vragen over de beleving van de lezer. De paginagrote kleurenillustraties zijn aquarellen waarvan de details op de voorgrond omlijnd zijn. Ze laten vooral acties en emoties zien en kunnen het verhaal dragen. Hier en daar zijn boven en onder de tekst nog aanvullende detailtekeningen geplaatst. Het verhaaltje gaat over gevaar, vriendschap, veiligheid en warmte (thuis) en is nogal traditioneel en weinig verrassend. Vanaf ca. 6,5 jaar.

Suggesties