Lid worden 

Iedereen, inwoner of niet-inwoner, kan zich inschrijven als lid van onze bibliotheek. We hebben hiervoor je rijksregisternummer nodig, dus breng je e-ID of kids-ID mee. Voor kinderen onder 16 jaar vragen we de toestemming van ouder of voogd via een handtekening. 

De lenerspas kan bij een volgend bezoek aan de infobalie afgehaald worden. Bibliotheek Affligem maakt (nog) geen deel uit van een regionaal bibliotheeknetwerk. Deze pas is dus enkel in onze bibliotheek geldig. Je kan ook je e-ID gebruiken. 

Kinderen lenen gratis. Vanaf 18 jaar betaal je een jaarlijks lidgeld van € 3,00.

 

Uitlenen

Je kan gratis 15 materialen tegelijkertijd uitlenen, met een maximum van 5 audiovisuele materialen (DVD, CD, daisy-luisterboek, ...).

Boeken, tijdschriften en strips kan je 4 weken lenen. De audiovisuele materialen kan je 2 weken lenen. Als je bij inschrijving je mailadres geeft, sturen we 3 dagen voordat de uitleentermijn verstrijkt een verwittigingsmail.

 

Verlengen

Voor een verlenging hoef je niet naar de bib te komen. Het kan via Mijn Bibliotheek (blauwe aanmeldknop bovenaan rechts op deze pagina). Als je een account hebt, kan je het lidmaatschap van onze bibliotheek 'koppelen' via je lenersnummer (6 cijfers op je lenerspas) en je familienaam.

Een verlenging kan alleen wanneer de uitleentermijn nog niet verlopen is. En het kan ook niet wanneer iemand anders het materiaal heeft gereserveerd. Lukt het je niet om tijdens de openingsuren te komen om je materialen in te leveren? Dan kan je 7/7 en 24/24 gebruik maken van onze inleverbus in de muur aan de inkomdeur van de bibliotheek. 

Je kan natuurlijk ook nog steeds verlengen via een telefoontje naar 053 64 00 60, via een e-mail naar bib@affligem.be of via een antwoord op de verwittigingsmail. 

 

Reserveren

Soms is het lang wachten tot een veelgevraagde titel in het rek staat. Dan kan het een oplossing zijn om die te reserveren. Van zodra het materiaal beschikbaar is, krijg je een mailtje. Kom het binnen 10 dagen halen, zo niet is het voor de volgende wachtende lener.

Ook reserveren kan online via Mijn Bibliotheek. Zoek de gewenste titel op in de catalogus en klik op de RESERVEER-knop.

Als je iets reserveert dat in de bibliotheek aanwezig is, kost dit € 0,50 per titel. Een reservatie van een titel die uitgeleend is en waarop je dus moet wachten, is gratis.

Materialen uit andere bibliotheken die je in onze bibliotheek wil komen afhalen, kan je niet zelf reserveren. Deze kan je aanvragen aan de infobalie of via een mailtje naar bib@affligem.be. Je betaalt € 2,00 deelname in de portkosten bij afhaling. 

 

Te-laat-geld

Om ervoor te kunnen zorgen dat iedereen de boeken kan lezen die hij graag leest, rekent de bibliotheek € 0,10 te-laat-geld per dag en per materiaal aan. Je kan te-laat-geld voorkomen door materialen tijdig te verlengen of terug te brengen. Vind je materiaal niet onmiddellijk terug, contacteer ons dan even.  

 

Wifi, kopie, scan? 

Voor een zwart-wit A4 print, kopie of scan betaal je € 0,10. Afdrukken of kopiëren in kleur of op een groter pagina-formaat kost meer. Wifi, koffie en thee zijn gratis. 

 

Betalen in de bib 

Alle betalingen gebeuren aan de betaalautomaat in de bibliotheek. Als je een openstaand bedrag hebt bereikt van € 5,00 of als je je jaarlijks lidgeld moet betalen, zal je merken dat je tijdelijk geen gebruik kan maken van de bibliotheekdienstverlening. Betalingen gebeuren met munten en biljetten.

 

Zelfbediening in de bibliotheek: filmpjes

In onze bibliotheek scan je zelf je materialen in en uit. Daar heb je steeds ofwel je lenerspas ofwel je e-ID of kids-ID voor nodig. Je kan ook zelf verlengingen doen en een ticket afdrukken.

De bibliotheekmedewerkers staan natuurlijk klaar om je te helpen. Als dat al nodig zou zijn… want het is helemaal niet moeilijk. De bibliotheek maakte wat instructiefilmpjes. Neem gauw een kijkje hieronder!

 

Gebruikers- en retributiereglement

Lees hier het dienstreglement van de bibliotheek 2014 (pdf)

 

Inschrijfformulier klasbezoek leerling 

Bekijk hier het inschrijfformulier schooljaar 2020-21