Lid worden 

Iedereen, inwoner of niet-inwoner, kan zich inschrijven als lid van onze bibliotheek. Breng hiervoor je e-ID of kids-ID mee. Voor kinderen onder 16 jaar is de toestemming van ouder of voogd nodig.  

Het jaarlijks lidgeld van de Regiobib (Affligem, Beersel, Dilbeek, Galmaarden, Halle, Herne, Lennik, Liedekerke, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Ternat) bedraagt € 5,00. 

Kinderen en jongeren tot 26 jaar lenen gratis. Leerkrachten die de lerarenkaart tonen, schrijven gratis in. 

 

Uitlenen

Je kan gratis 15 materialen tegelijkertijd uitlenen. Je mag de materialen 4 weken lenen. 

Als je bij inschrijving je mailadres geeft, sturen we 3 dagen voordat de uitleentermijn verstrijkt een attenderingsmail.

 

Verlengen

Je kan elk materiaal 2x verlengen voor 4 weken. 

Voor een verlenging hoef je niet naar de bib te komen. Het kan via Mijn Bibliotheek (blauwe aanmeldknop bovenaan rechts op deze pagina). Als je een account hebt, kan je het lidmaatschap van onze bibliotheek 'koppelen' via je lenersnummer of rijksregisternummer en je familienaam.

Een verlenging kan alleen wanneer de inleverdatum nog niet voorbij is. En het kan ook niet wanneer iemand anders het materiaal heeft gereserveerd. Lukt het je niet om tijdens de openingsuren te komen om je materialen in te leveren? Dan kan je 7/7 en 24/24 gebruik maken van onze inleverbus in de muur aan de inkomdeur van de bibliotheek. 

Je kan natuurlijk ook nog steeds verlengen via een telefoontje naar 053 64 00 60, via een e-mail naar bib@affligem.be of in de bib zelf.  

 

Reserveren

Soms is het lang wachten tot een veelgevraagde titel in het rek staat. Dan kan het een oplossing zijn om die te reserveren. Van zodra het materiaal beschikbaar is, krijg je een mailtje. Kom het binnen 10 dagen halen, zo niet is het voor de volgende wachtende lener.

Ook reserveren kan online via Mijn Bibliotheek. Zoek de gewenste titel op in de catalogus en klik op de RESERVEER-knop.

Je kan tot 5 materialen tegelijkertijd gratis reserveren. Ook een reservatie van materiaal in het rek is gratis. 

Materialen uit andere bibliotheken dan het samenwerkingsverband die je in onze bibliotheek wil komen afhalen, kan je niet zelf reserveren. Deze kan je aanvragen aan de infobalie of via een mailtje naar bib@affligem.be. Je betaalt € 3,00 per materiaal bij afhaling. 

 

Te-laat-geld

Om ervoor te kunnen zorgen dat iedereen de boeken kan lezen die hij graag leest, rekent de bibliotheek € 0,30 te-laat-geld per week en per materiaal aan. Je kan te-laat-geld voorkomen door materialen tijdig te verlengen of terug te brengen. Vind je het materiaal niet onmiddellijk terug, contacteer ons dan even.  

 

Wifi, kopie, scan? 

Voor een zwart-wit A4 print of kopie betaal je € 0,10. Afdrukken of kopiëren in kleur of op een groter pagina-formaat kost meer. Scans kan je gratis nemen en verzenden naar je mailadres. Wifi, koffie en thee zijn gratis. 

 

Betalen in de bib 

Alle betalingen gebeuren aan de betaalautomaat in de bibliotheek. Als je een openstaand bedrag hebt bereikt van € 10,00 of als je je jaarlijks lidgeld moet betalen, zal je merken dat je tijdelijk geen gebruik kan maken van de bibliotheekdienstverlening. Betalingen gebeuren met betaalkaart of Payconiq. Het lokaal bestuur aanvaardt geen cash munten en biljetten meer. 

 

Zelfbediening in de bibliotheek

In onze bibliotheek scan je zelf je materialen in en uit. Daar heb je steeds ofwel je lenerspas ofwel je e-ID of kids-ID voor nodig. Je kan ook zelf verlengingen doen en een ticket afdrukken.

 

Gebruikers- en retributiereglement

Lees hier het dienstreglement van de Regiobibliotheek 2022 (pdf)

Lees hier het retributiereglement van Bibliotheek Affligem 2022 (pdf)